Lantaarns in de Japanse tuin

De lantaarns die in Japanse tuinen worden gebruikt, hoofdzakelijk als ornament, zijn inmiddels bij veel tuincentra verkrijgbaar. Lang zoeken en onverricht ter zake huiswaarts keren behoort dus tot het verleden. Meestal moeten we wel meerdere bedrijven aandoen, liefst de meest ruim gesorteerde, om ons goed te orienteren.
De prijzen en kwaliteiten van de lantaarns varieren sterk. Je vindt ze van goedkope, kitscherige producten van kunststof tot zeer kostbare, gebeeldhouwde natuurstenen exemplaren. Er is werkelijk voor elk wat wils. Aangezien we, behoudens in grote tuinen, meestal maar een exemplaar in het tuinontwerp opnemen, maken we een uiterst zorgvuldige keuze. Daarbij letten we vooral op de het model en de afmeting. Die moeten goed zijn afgestemd op het tuinformaat, tuintype en de plaats en functie, ook al wordt de lantaarn alleen maar als decoratief element gebruikt. Desnoods sparen we nog wat langer om toch het mooiste en meest geschikte exemplaar te kunnen kopen, in plaats van genoegen te nemen met bijvoorbeeld een wel aardig, maar in feite veel te klein lantaarntje.

Modellen

De oudste modellen tuinlantaarns zijn afgeleid van de ijzeren en bronzen lantaarns die op grote platte stenen bij de ingang van tempels werden geplaatst of in rijen onder de overstek van de tempeldaken waren opgehangen. Zulke tempellantaarns zijn waarschijnlijk in de loop van de zestiende eeuw door tuinarchitecten en theemeesters voor het eerst in tuinen toegepast, en al vrij snel daarna vervangen door stenen exemplaren.
Vanaf het moment dat er in Japan vrij vormgegeven kleine binnentuinen werden aangelegd, is de stenen lantaarn erin opgenomen. Eerst nog puur om praktische redenen of omwille van het sfeerverhogende licht, maar al gauw ook met name als decoratief element. In deze tuinen wordt de lantaarn vaak gecombineerd met een stenen waterbekken, zoals ook in de traditionele theetuinen het geval was.

Leave a Reply

*