Stenen Waterbekken

Water is voor velen van ons een onmisbaar tuinelement. Het geeft verkoeling of op zijn minst wekt het die indruk, is op vele manieren in een tuin in te passen en verhoogt de esthetische waarde van de tuin. Zelfs in de allerkleinste tuinen, waar geen plaats is voor een beekje of vijver, is nog wel een plaatsje voor een waterbekken te vinden.
Van oorsprong werd het waterbekken uitsluitend in theetuinen gebruikt, maar nu is het een alom toegepast decoratief element. De oudste modellen waren simpele houten kuipjes, maar vanaf het begint van de zeventiende eeuw worden alleen nog maar stenen exemplaren gebruikt.
In theetuinen staat het waterbekken altijd aan het einde van het stapsteenpad en onder de overstek van het theehuis-dak. Het water gebruikt men voor het ritueel reinigen van handen en geest. Het wordt met een uit bamboe vervaardigde lepel uit het bekken geschept en dan in een dun straaltje over de handen gegoten, waarna men fris van lichaam en geest kan deelnemen aan de theeceremonie. Na gebruikt ligt de lepel weer op het waterbekken en rust dan met het uiteinde op twee of drie langs elkaar gebonden korten stukken bamboestengel, zoals een mes op een messenlegger ligt.

Modellen

Stenen waterbekkens zijn in ons land helaas nog niet overal gemakkelijk verkrijgbaar. Omdat er in principe maar een bekken in de tuin wordt toegepast, lijkt een uitgebreide zoekactie een hele investering. Bij navraag echter kom je meestal al gauw achter een paar adressen waar een klein assortiment voorradig is. Net als bij de lantaarns kunnen de prijzen en kwaliteiten sterk varieren, en eveneens kunnen de afmetingen en modellen zeer verschillend zijn. Er zijn onder meer bolvormige, cilindervormige en blokvormige bekkens, vrijwel allemaal met een enigszins ruwe textuur en een verhoudingsgewijs kleine uitholling voor het water.

Leave a Reply

*