Vormgeving van de Japanse tuin

De natuur in al haar verschijningsvormen is het grote voorbeeld voor de vormgeving van een Japanse tuin. Een nauwkeurige bestudering van de natuur en een aantal bruikbare richtlijnen die zijn geselecteerd uit de traditionele regels van de Japanse tuinarchitectuur, vormen de geijkte basis voor een geslaagde aanleg van onze tuin.

Asymetrie

Een van de meest opvallende beeldende kenmerken van de Japanse tuin is het vrijwel geheel ontbreken van symmetrie. Dat is in feite voor de hand liggend, want het verstrekt het natuurlijk karakter van de tuin omdat spiegelbeeldeffecten in de natuur nu eenmaal ook zelden voorkomen. In de goed vormgegeven tuinen zijn de asymmetrische plaatsingen van de beplanting en de asymmetrische vormen altijd voor het oog in een uitgekiend evenwicht bijeen gebracht. Het vinden van dat evenwicht is een gevoelskwestie, maar met wat experimenteren en misschien ook nog wat aanpassingen in een later stadium, zal het meestal toch wel lukken.

Contrasten

Het niet symmetrische beeld wordt versterkt door de toepassing van tegenstellingen van allerlei aard, zoals vorm-, maat- en kleurcontrasten. Gebruik bijvoorbeeld grillig gevormde bomen of heesters in combinatie met half-bolvormige gesnoeide heesters, het lijnenspel van bamboestengels als contrast van een groot grindvlak, en bij de ruwe textuur van stenen het zachte, bijna fluwelen oppervlak van mossen. Verder zijn er combinaties mogelijk van bijvoorbeeld naaldbomen en loofbomen, van bladhoudende en bladverliezende gewassen, en van gewassen met effen en bonte of kleine en grote bladeren. Kortom, we hoeven niet om keuzemogelijkheden  verlegen te zitten als het om contrasten gaat.
Bij zulke combinaties versterken de twee elementen elkaar wederzijds nogal eens. Met andere woorden, ze vullen elkaar menigmaal perfect aan en vormen dan een hechte eenheid. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het gebruik van de kleuren rood en groen, zoals we dat tegenkomen bij de rode Japanse esdoorn die in oosterse tuinen bij voorkeur als een accent te midden van de meest uiteenlopende groentinten wordt aangeplant.

2 Responses to “Vormgeving van de Japanse tuin”

  1. Super, mooie blog! Hoe lang blog je al? je schrijft leuk.
    Het geheel van je website ziet er ook mooi uit en ook je tekst in interessant!

  2. Bedankt voor je reactie! Het is maar een hobby.

Leave a Reply

*